Bekostiging van wijkverpleging (ministerie van VWS)
De vraag van het Ministerie van VWS aan Gupta Strategists was om onderzoek te doen naar een nieuw bekostigingsmodel, waarin zorgaanbieders meer beloond worden voor doelmatige zorg.
De wijkverpleging wordt traditioneel bekostigd op basis van het aantal geleverde uren en de aard van de werkzaamheden (verpleegkundig dan wel verzorgend). Er bestaat brede ontevredenheid over deze manier van bekostigen, omdat het de levering van uren te veel in de hand zou werken, waardoor zorgaanbieders te weinig prikkels hebben om meerwaarde te bieden aan de cliënt.
Vervolgonderzoek
Allereerst hebben we een kwantitatief onderzoek gedaan naar de relatie tussen objectief meetbare kenmerken van de cliënt en het aantal geleverde uren zorg. Dit onderzoek, gebaseerd op de zorg aan 40.000 cliënten, liet zien dat deze relatie zwak is. Ofwel: de kenmerken van de cliënt zijn een zwakke voorspeller van de werkelijk ontvangen zorg. Dit was een tegenvaller, omdat alle betrokkenen op zoek zijn naar een dergelijk, meer objectieve wijze van bekostiging. Er is uitgebreid vervolgonderzoek nodig om te beoordelen of een dergelijk model realiseerbaar is.
Langlopend onderzoek
Gupta heeft daarom een alternatief model gekwantificeerd, waarin zorgaanbieders niet meer per uur betaald krijgen, maar per product (licht, middel of zwaar), dat nog wel gebaseerd is op het aantal uren. Dit neemt de volumeprikkel deels weg en is bovendien vrij eenvoudig te implementeren. De overheid en de sector hebben ervoor gekozen om voorlopig te blijven werken met het bestaande bekostigingsmodel, namelijk betalen per uur. Ondertussen loopt er een langlopend onderzoek naar de mogelijkheden om toch op basis van objectief meetbare cliëntkenmerken te financieren.